Megoldást indító gondolatok, eredményes coaching

Keresztény coach, coaching

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi is a keresztény coaching (ejtsd: "kócsing") lényege.
Ebben a menüpontban megpróbálok választ adni a fenti kérdésre.


Az, hogy mi a coaching, egyre többen tudják. Ezen a honlapon részletes ismertetőt talál róla, de a világhálón is sok leírás van, tehát itt most nem részletezném a coach (ejtsd: "kócs") és a coaching szerepét és feladatát.

A keresztény coaching során maximálisan figyelembe veszem a coachee (ejtsd: "kócsí") elköteleződési szintjét Istenhez és ahhoz az értékrendhez, amelyet a Biblia jelent számára.
Istenben hívő- és a Bibliát egyre jobban ismerő és tanulmányozó coachként ez nem esik nehezemre.

Ez idáig annyira egyszerű , hogy jogos a kérdés Önben: csak erről van szó? Nem!

Szinte naponta tapasztalom, hogy több sikeres üzletembereknek, de egyszerű munkavállalóknak is, a döntéseiben, életükben tetten érhető a bibliai értékrend. Mondom ezt azokra, akik gyerek korukban keresztény neveltetést kaptak és utána már nem foglalkoztak az egésszel. Fokozottan igaz ez azokra, akik ma is "aktív" Istenhívők.
Hogy a helyzet ne legyen ennyire egyszerű, bizony széles azon réteg is, akik mindezek mellett meg akarnak felelni a vallásuk szabályrendszerének is.

A világ körülöttünk állandóan változik, sőt gyorsul a változás, mindezek mellett a Biblia átírására senki sem kapott engedélyt, a Biblia szabály- és értékrendje örök!
Hogyan lehet mégis a változó világot és az örök érvényű Bibliát összeegyeztetni, s jó döntéseket hozni, fejlődni, problémákat eredményesen megoldani?!

Nos, ebben vagyok segítségére a hozzám fordulóknak.
A coaching szabályainak megfelelően együtt keressük meg a jó megoldást.
Elfogadóan, a döntéseiket tiszteletben tartva és semmiképpen sem ítélkezően. (Ez egyébként bármelyik coaching alapja is!)

Nézzünk néhány példát, bár ezzel óvatos vagyok, de az érthetőség kedvéért leírok három esetet, természetesen név nélkül.

A napokban leültem egy keresztény fuvaros vállalkozóval, akinek jól megy az üzlet, de aggályát fejezte ki, hogy bizony nem egyszer szabálytalanul, túlsúlyosan közlekedteti autóit. (Egyszerűen rá van kényszerítve, mert ha nem vállalja, másnak, bevállalósabbnak adják a munkát.)
Nem csak a törvény szigorától tart, hanem azt kérdezi, hogy miként várhatja el Isten áldását a munkájára, ha ő vét egy szabály ellen? Ez nem újkeletű a vállalkozása életében, de mostanra vált teherré a lelkiismerete számára.
Nos, másfél órás coaching következett, amely végén ő a saját akaratából hozott döntést, és abban megnyugodva folytatja a vállalkozást.

Egy másik (szélsőséges) példa: van egy munkavállaló, aki tehetséges, jól fizető állással rendelkezik. Egy napon rádöbbenti az egyháza, hogy Isten amikor megátkozta Ádámot és Évát, mert evett a tiltott gyümölcsből. Isten akkor azt mondta:
"Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe.." (1Mózes 3:19)
Ügyfelemet zavarja ez az átok, úgy érzi őt is sújtja, felmond a munkahelyén, pénzét befekteti. A megtakarított pénz hamar odavész, dolgozni kellene, menne is, de ott az átok…
Talán háromszor, vagy négyszer találkoztunk és problémája megoldódott. Tudtam neki segíteni, ma újra kiegyensúlyozott, aktív és hasznos tagja a társadalomnak.

A fentieket olvasva jogosan vetődhet fel Önben többféle kérdés is, illetve nem kizárt, hogy mostanra markáns véleménye van.
Elfogadom akár a felháborodását is, de kérdezem, kicsoda Ön, vagy kicsoda vagyok én, hogy valakinek megmondjam, mi jó neki, illetve mi nem.

Coachként abban tudok segíteni, hogy találjunk egy elfogadható megoldást.
Egy olyant, ami megnyugtatja a partneremet, ismét örömmel tud élni és hasznára van magának és a környezetének.

Tévedés lenne minden Istenhívő keresztényre rásütni a "problémás ember" bélyegét. Sokakat ismerek, akik békességben, örömmel élik életüket és sok ember keresi a társaságukat.
Ha jól belegondolunk maga a bibliai értékrend nem rossz, sőt! A gondok sokszor az értelmezéssel és a félremagyarázásokkal kezdődnek.
Kinek a felelőssége ez az egész? Erről is lehetne vitatkozni, de ez nem tartozik egy coach kompetenciái közé.

Keresztény coachként azt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy segítséget nyújtsak, és ha kell a megvalósítás útján egy darabig elkísérjem ügyfeleimet.

 

 

Szőke Tamás
keresztény coach

Jelenlét a Facebook-on: https://www.facebook.com/KeresztenyCoach

Akár most rögtön felveheti velem a kapcsolatot:

Név (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Kérjük írja be ezt a kódot:
captcha

Gondolalokat indítunk és elakadásoknál a coaching módszereivel segítünk!

Meggyőződésünk, hogy a gondolatok a leglényegesebbek az ember életében! Azért dolgozunk, hogy Önben és magunkban, újabb és újabb megoldást indító gondolatokat generáljunk. Ha pedig Ön a célok megvalósítása közben elakad, coachinggal segítjük!
A coaching mindig pozitív, megerősítő, támogató és megoldás-orientált,
vagyis a problémák azonosítása után a probléma megoldására és a problémából kivezető lépésekre fókuszál.